De gode mæslinger

De gode mæslinger

Sara Alfort

Hvert år fravælger en række danske forældre at vaccinere deres børn mod mæslinger, fordi kroppen i deres øjne har bedst af at besejre sygdommen selv. De foretrækker hjælpemidler, der intet har med medicinalindustrien at gøre – som homøopatiske dråber og skjorter væddet i saltvand. Balladen om mæslingevaccinen følger en gruppe vaccineskeptiske forældre under det største udbrud af mæslinger i 19 år. Det er en historie om mæslingedebatten fra 1960'erne og frem til i dag, hvor diskussionen om vacciner er en af de mest alvorlige debatter i vores sundhedssystem. Den handler ikke bare om Danmarks manglende evne til at leve op til WHO's mål, men også om mistillid til sundhedsvæsnet, retten til sin krop og ansvaret for at håndtere en børnesygdom, der i myndighedernes øjne er livsfarlig, men for de vaccineskeptiske forældre blot er en del af livet.

Fix

Fix

Markus Bernsen

Tusinder af fixiecykler er de seneste ti år begyndt at suse gennem storby-gader over hele kloden. De er ikke praktiske, de har ingen bremser, men de kan, måske, bringe os tættere på friheden. I dette personlige essay udforsker Markus Bernsen enny cykelkultur, der fortæller noget vigtigt om, hvem vi er. Vi kommer tæt på byens legendariske cykelbude, deulovlige alleycats og oprøret mod mainstreamkulturen, der selv måtte overgive sig til markedskræfterne. Vi møder den globale og hastigt voksende subkultur, der ser cyklen som en halvspirituel frihedsmaskine. Og vi følger skribenten til Hamburg, Seoul og gennem København, når han selv udforsker cyklen uden bremse – midt i hverdag, voksenliv og en tvillingefødsel, der ikke gik efter planen. Indkapsler fixie-kulturen individets regelløse,anarkistiske frihedsræs over for det brede samfunds kollektive, velordnede cykelstier? Hvad sker der, hvis vi alle sammen dropper bremsen? Dette er en historie om liv og død, om zen og fastnav, og om en urrytme i kroppen, vi aldrig helt har glemt.

Dengang jeg troede, jeg var assistent for Gustav

Dengang jeg troede, jeg var assistent for Gustav

Thomas Korsgaard

Egentlig brød den 19-årige Thomas Korsgaard sig slet ikke om reality-tv. Alligevel reagerede han som nyslået student på en jobannonce fra kongen af dansk reality, Gustav Andersen Salinas. Thomas fik jobbet som Gustavs personlige assistent. Og tog på en seks måneder lang forførende færd ind i tidens største kulturfænomen, inden han blev konfronteret med reality-verdenens uomgængelige spørgsmål: Hvad er egentlig sandt, og hvad er falsk? I denne hudløse og overraskende single beretter Thomas Korsgaard om sit besynderlige liv som Gustavs assistent. Han tager os med til Botox-behandlinger, om bord på en 16 meter lang Gustav-lastvogn og af sted til udmattende bartenderjobs i provinsen. Undervejs vokser en ubekvem erkendelse frem. For er der faktisk så stor forskel på Gustav og Thomas, som han gik og troede?

Eldrups kamp – og slaget om Dong

Eldrups kamp – og slaget om Dong

Tonie Yde Højrup

Anders Eldrup var blandt landets mest magtfulde ledere, da han under stor dramatik blev fyret fra Dong. For første gang fortæller han her hele historien om en af de senere års mest spektakulære erhvervssager. Dette er et portræt af Anders Eldrup. Af den legendariske departementschef, der i høj grad skabte den moderne embedsmands-rolle og det stærke finansministerium. Af erhvervslederen, der forandrede Dong, men havnede midt i et magtspil på højeste niveau. Og af manden med de stærke makkerskaber – der engang mistede sin tætteste makker i det iskolde vand. Journalist Tonie Yde Højrup har interviewet Anders Eldrup over halvandet år og udført omfattende research, bl.a. hos helt centrale kilder, der hidtil har holdt sig tavse. Dette er historien om manden, magten og slaget om Dong indefra.

Matchfixerens fald

Matchfixerens fald

Hanna Nikkanen

Angriberen Christopher Mosunda fra Zambia var så småt ved at vænne sig til Finlands sne, da han blev kontaktet af en mystisk fremmed. De mødtes på et hotelværelse, og den venlige, velklædte mand fandt 5.000 euro frem. ”Det er en julegave,” forklarede han. ”Du behøver ikke gøre noget ..." For få år siden var Rovaniemi i Finland kendt for at ligge på polarcirklen og huse verdens nordligste McDonald's. I dag er byen synonym med den største matchfixing-skandale i international fodbold. Afsløringen af korruptionen, som på daværende tidspunkt omfattede flertallet af Rovaniemis spillere, førte til arrestationen af den mest berygtede mand i international sport, hvis operation spændte over fire kontinenter. Matchfixerens fald er en historie om ulighed i fodboldens verden. Om hvordan globaliseringens fangarme og internettets markedsplads skaber grobund for kriminelle forretninger selv de mest usandsynlige steder. Den kan også være et glimt ind fodboldens fremtid.

Sliknationen

Sliknationen

Michael Rothenborg

Intet folk i verden går op i slik som danskerne. Vi sætter slik på bordet, når vi skal hygge os med hinanden ... og vi gør det, når vi vil trøste os selv. Men hvordan endte bland selv-posen som nationalspise? Hvad siger den om dansk kultur? Og hvorfor er det egentlig så svært at stoppe, før skålen er tom? SLIKNATIONEN er en rejse fra Ga-Jol over Matador Mix og dybt ind i den danske folkesjæl. Derinde, hvor danske forældre giver slik til deres børn, når de vil vise dem kærlighed. Hvor voksne gemmer slik bagerst i skuffen på trods af deres dårlige samvittighed. Hvor slikvaner udvikles i barndommen, og passeres videre fra generation til generation. Undervejs kommer journalist Michael Rothenborg bag kulisserne hos en milliardindustri, der har været til at skabe en nation af slikspisere, men som sjældent får opmærksomhed i offentligheden.

Har Mikkel Hansen en fri vilje?

Har Mikkel Hansen en fri vilje?

Mads Olrik

Blandt medlemmer af Københavns kulturparnas hører man ofte, at Danmark er verdens førende håndboldnation, fordi vi er det eneste land i verden, der for alvor interesserer sig for håndbold. De tager totalt fejl, mener Mads Olrik – skribent, håndbold-aficionado og tidligere stregspiller. I dette fejende essay fortæller han om, hvorfor håndbold er det ultimative spejl på den danske folkesjæl, og beretter om spillets brutale væsen, så selv håndboldignoranter vil spekulere over, hvordan Mikkel Hansens geniale overskru bliver til. HAR MIKKEL HANSEN EN FRI VILJE? OG ANDRE VIGTIGE SPØRGSMÅL tager os ind i hjertet af Dansk Håndbold Forbunds talentudvikling og med tilbage til dengang, en rigtig håndboldspiller røg smøger i omklædningsrummet. Hvorfor er det bedste håndbold helt utrolig grimt? Er vi geniale til håndbold på grund af velfærdsstaten – eller på trods af den? Og hvad er egentlig smukkest: Mikkel Hansens disciplin eller Anja Andersens vildskab?

De udvalgte

De udvalgte

Frauke Giebner

På landets mest eksklusive natklub fester de rige, de smukke og de kendte hver weekend, fjernt fra almindelige menneskers lange blikke og kedelige tøj. Klubben hedder Sunday, og ude i kulden vokser køen af dem, som forgæves drømmer om at være med. Skribent Frauke Giebner satte sig for at komme ind bag de mørklagte vinduer og finde ud af, hvorfor folk betaler over 10.000 kroner for at et bord i nattens soltempel. Hun ville afsløre, hvordan de mest eksklusive gå-i-byen-steder opstår og forgår, og hvilke hemmelige lyster de vækker både i de indviede og i alle os andre. Klarsynet ramte hende en decembernat – midt i en heftig rus. DE UDVALGTE er historien om Københavns fremmeste festkonger, Simon Frank og Simon Lennet, der sammen med komikeren Casper Christensen står bag nogle af de mest sagnomspundne fester i hovedstadens champagnebrusende ende. Det er historien om natklubbernes uskrevne normer og regler, om coke og sex, om en dværg på en elefant, om lattergas i flødeskumssprøjter, om flaskeludere og om FOMO – den eksistentielle feber, der rammer flere af os, end vi vil være ved: The fear of missing out.

Pigen med de tre mødre

Pigen med de tre mødre

Sara Alfort

Mød Marie. Hun er født af en indisk rugemor, men hendes forældre er danske. Dette er den første, samlede fortælling om danske par, der rejser ud i verden for at lade rugemødre føde deres børn. På baggrund af mere end et års research kommer journalist Sara Alfort helt tæt på parret Mette og Kristian Kofoed, der finder en indisk rugemor, men som pludselig ikke kan komme hjem til Danmark igen. Vi følger en dansk families historie med den californiske rugemor Tricia, som måske ikke lever helt op til det, man forestiller sig om en rugemor. Og vi lærer de børn at kende, der er født af en rugemor, og nu er blevet teenagere. Historien afdækker problematiske huller i loven i Danmark, hvor antallet af rugebørn er langt større, end hidtil antaget. Vi sætter fokus på den globale rugemorindustri, de etiske aspekter og de ganske almindelige danske par, for hvem en rugemor er den sidste mulighed for at få et barn. Rugemoderskab er viklet ind i myter, mistro og misforståelser. De, der ved noget, vil ikke fortælle. De, der har prøvet det, vil ikke stå frem. De, der arbejder med det, tør ikke tale eller taler måske ikke sandt. Myndighederne er enten helt afvisende eller uhyre varsomme med at udtale sig. På baggrund af omfattende research har Zetland undersøgt rugemorsindustrien øst og vest for Atlanten. Dette er historien om de kvinder, der vælger at føde andres børn, om de danske barnløse, der rejser ud for at blive rugeforældre, og om deres børn, der risikerer at komme i klemme. Dette er historien om pigen med de tre mødre.

Aftalen i kælderen

Aftalen i kælderen

Kristian Brårud Larsen

Fra den første forside om Lars Løkke Rasmussens tøjindkøb ramte og til formandsopgøret var slut, gik der 21 dage. Det her er historien om, hvad der foregik i kulisserne i Danmarks største parti i de højdramatiske døgn,hvor formandsoprøret tog fart. Det er fortællingen om en partitop, der undervurderede hvor stærke partiets rødder var, og ikke mindst et indblik i de alliancer, der fik afgørende betydning for, at Danmarks næste statsminister formentlig hedder Lars Løkke Rasmussen.

Seks dage med Taliban

Seks dage med Taliban

Nagieb Khaja

Gennem 12 års krig i Afghanistan oplevede vi talibanerne som spøgelsesagtige skikkelser på slagmarken. Danske soldater kom ikke tæt på dem, og vi lærte aldrig at forstå dem. Nu kommer den første, tankevækkende skildring af talibanerne som krigere og som mennesker. I singlen lader den erfarne krigskorrespondent Nagieb Khaja sig embedde med Taliban – som den første dansker og en af ganske få vestlige journalister nogensinde. I de tidlige morgentimer følger han med i et kaotisk overraskelsesangreb på en afghansk regeringsbase. Han deltager i begravelsen af de faldne krigere. Han overværer den lokale shariadomstol, og han får lejlighed til at tale med de lokale, hvis fremtid er i Talibans hænder. Det er en fortælling om krig – men også om kærlighed og vandpiber. Stort set alle vestlige soldater vil have forladt Afghanistan ved udgangen af 2014. Seks dage med Taliban er et unikt indblik i fremtiden for det fjerne land, som blev verdenspolitikkens centrum. Det er en historie, hvor intet er sort eller hvidt – hvilket Nagieb Khaja må erkende i mødet med de bevæbnede unge mænd fra Charkh-distriktet. Læs den personlige og dramatiske skildring af en fjende, der langt fra lever op til alle vores forestillinger.

Den antarktiske engel

Den antarktiske engel

Michael Aagaard Jensen, Thomas Råhlin

Krydstogtet skulle have været deres livs rejse til Antarktis, men Mette Larsen og Jan Heikel endte med at kæmpe for at overleve mellem isflagerne. Dette er den sande, prisvindende historie om Explorers dramatiske forlis ved verdens ende. Og om et fynsk kærestepars neglebidende redningskamp. Men Den arktiske engel afdækker også, hvordan de populære krydstogter i klodens koldeste egne sker i et risikabelt, ureguleret cowboyland. Reglerne for de mange sejladser ved Grønland og Nord- og Sydpolen er de samme som i Caribiens sol, redningsmulighederne er mangelfulde, og hjælpen er meget langt væk i de isfyldte farvande. Eksperter frygter, at flere ulykker blot er et spørgsmål om tid. Journalisterne Michael Aagaard Jensen og Thomas Råhlin har ved hjælp af omfattende research rekonstrueret, hvad der skete, den dag Explorer sank. Fortællingen, der giver mindelser om et moderne Titanic, har allerede modtaget Dagbladenes Bureaus Pris.

Soldaten i junglen

Soldaten i junglen

Rasmus Nielsen Bitsch

Da soldaten Henrik Martin Andersen vendte hjem fra Afghanistan, indledte han en ny kamp - denne gang mod en diagnose og et bureaukrati, der syntes opsat på at trække ham ned i mørket. Den 28-årige nordjyde var ved at miste sit sidste mod, da han flygtede ud af landet, på jagt efter lysten til at leve. Dybt i Perus jungle nåede han sit mål med hjælp af et urgammelt hallucinerende stof ved navn ayahuasca. Henrik tog endnu en beslutning. Han ville have andre danske veteraner ud i Perus jungle, så de kunne undslippe deres dæmoner. SOLDATEN I JUNGLEN er en usandsynlig, men sandfærdig historie om de udfordringer, som et årti i krig har skabt for det danske samfund. Det er en historie om, hvad det vil sige at kæmpe for noget. I krigen, i livet og inden i sig selv. (bemærk at udgivelsen er en single fra Zetland, dvs. en journalistisk fortælling, som er længere end en artikel, men kortere end en bog)

Truckerkrig

Truckerkrig

Nana Toft

Hvad sker der, når en dansk journalist stiger om bord i en 40 ton tung truck med en rumænsk chauffør bag rattet? Hun møder personificeringen af en af tidens største, politiske udfordringer på klods hold. Nana Toft tog med godschaufføren Gabriel Popescu ud på vejene for at se debatten om østarbejderne i Danmark fra den anden side – og lærte en verden at kende, der forekom både mere bekendt og langt mere fjern, en hun nogensinde havde forestillet sig.

I DET RØDE FELT

I DET RØDE FELT

Kristian Brårud Larsen

Fra Annette Vilhelmsens formandssejr til SF lå i ruiner, gik der 15 måneder. Dette er historien om, hvorfor partiets første regeringsdeltagelse endte som en fiasko. Kom ind bag kulisserne - fra den første magtkamp mellem Vilhelmsen og Helle Thorning-Schmidt på Marienborg til det endelige opgør mellem SF'erne en kold januaraften i 2014. I DET RØDE FELT blotlægger omkostningerne ved at være fanget mellem idealer og realiteter. Det er en fortælling om, hvordan politisk magt skaber skel mellem mennesker – og for første gang siden sammenbruddet fortæller Vilhelmsen, hvad hun lærte ved at påtage sig en opgave, der viste sig for svær.

Medina har slået sig

Medina har slået sig

Rune Skyum-Nielsen, Rune Skyum-Nielsen

At være landets største popstjerne er alt andet end nemt, når man mangler et filter til verden. Journalist Rune Skyum-Nielsen og fotograf Petra Kleis rejste med Medina på tour i det tyske natteliv. Undervejs kom de om bag facaden, derinde hvor hendes inderlige tekster bliver til. Hvor Medina finder tryghed i sengen med sine hunde og på de sociale medier blandt sine hundredtusindvis af fans.

Hypokonder i den kreative klasse

Hypokonder i den kreative klasse

Lasse Lavrsen

Lasse Lavrsen havde egentlig overvundet sin livslange hypokondri, men da han kom i 30’erne, fik barn, flyttede i villa og rykkede ind i den kreative klasse kom den tilbage med dobbelt styrke. Alt viste sig at være farligt her: Mælk, mel, uøkologiske grønsager, sølv i tænderne, læger, akupunktører, møblerne, jorden, luften og den slags. Ængsteligt gik Lasse Lavrsen i gang med en undersøgelse af sig selv, sit segment og sin tid for at nå til bunds i sine genvundne disharmonier. Det blev en kamp om autoriteter. Det blev en rejse ind i et landskab, der lå hinsides videnskab. Hvor al viden var lige gyldig og den konventionelle videnskab ligegyldig. En jagt på renheden, det autentiske og på nye autoriteter.

Albertiaffæren

Albertiaffæren

Kaare R. Skou

'Albertiaffæren' er historien om Danmarkshistoriens største, politiske skandale. Som justitsminister var P.A. Alberti en af landets mægtigste ministre. Men i hemmelighed malkede han alt og alle for et beløb svarende til en tredjedel af statsbudgettet. 'Albertiaffæren' er en fortælling om magtmisbrug, censur og politisk indspisthed, fortalt af Danmarks mest vidende politisk-historiske journalist. Kaare R. Skou, der er journalist, forfatter og tidligere politisk redaktør på TV 2 dykker i singlen ned i fortiden og bruger den til at belyse den evigt aktuelle historie om, hvad der sker, når et politisk system er ude af stand til at stoppe en af sine egne.

Den Store Mågekrig

Den Store Mågekrig

Carsten Ingemann, Stig Olesen

Snigskytter, gaskanoner, støjterror og strømførende hegn – danskerne tager alle våben i brug i kampen mod mågerne. Og fjenden svarer igen ved at skide på vores vasketøj, biler, cykelsadler, skaldede isser og nye havneboliger. Men hvorfor er vi pludselig kommet i krig med den smukke, hvide fugl, som engang var synonym med både Gustav Winckler og en sommerdag ved stranden? Den legendariske journalist- og fotografduo Stig Olesen og Carsten Ingemann har besøgt slagmarken. Her er deres frontrapport fra mågekrigen: En ode til den danske måge - og en svanesang om den natur, vi oftere og oftere brokker os over.

Generation Gæld

Generation Gæld

Nola Grace Gaardmand, Sofie Tholl

De blev lovet hele verden og levede højt for lånte penge. Men i dag er de 25- til 40-årige fanget i historisk stor gæld. I en medrivende, øjenåbnende beretning kortlægger skribenterne, hvordan det gik så galt – og hvor slemt det egentlig står til med Generation Gæld. Fra sms-lån til generationsportræt, fra onsdagsfester til anonyme lånere – læs, hvad vores privatgæld fortæller om, hvem vi er. Og hvordan Danmarks rekordhøje gæld kan antænde en ny økonomisk krise. Singlen fra det nye, prisbelønnede medie Zetland er skrevet af to af de talentfulde, unge journalister Nola Grace Gaardmand og Sofie Tholl, der – i øvrigt – selv tilhører den forgældede generation.

En alternativ begyndelse

En alternativ begyndelse

Isabella Hindkjær

Gennem knap to måneder fulgte Zetland tilblivelsen af Uffe Elbæks parti. Singlen tager dig med bag de lukkede døre fra de første politiske diskussioner, til teambuilding og identitetsworkshop og de kaotiske forberedelser op til offentliggørelsen. I singlen kan du læse om de mange møder, hvor politikken tog form. Om dagen, hvor partistifterne blev rystet sammen af en mindfulness-coach og om drømmen om en helt ny politisk samtale i Danmark. 'En alternativ begyndelse' er historien om, hvordan et parti blev dannet. Men det er også historien om Uffe Elbæks opgør med traditionerne på Christiansborg.

DEN STUERENE

DEN STUERENE

Isabella Alonso de Vera Hindkjær

Han regnes for en af landets skarpeste politikere og står i spidsen for nyere Danmarkshistories største, politiske succes. Men hvad VIL Kristian Thulesen Dahl egentlig med al sin magt? Det spørgsmål besvarer Isabella Alonso de Vera Hindkjær i et nærgående portræt af Dansk Folkepartis gådefulde formand. Undervejs fortæller Pia Kjærsgaard, hvorfor hemmelighedskræmmeriet omkring hendes afgang var så vigtigt, ligesom en af partiets nøglefigurer åbner døren på klem for Kristian Thulesen Dahls tanker om sin politiske fremtid.

Helikopterrøveriet

Helikopterrøveriet

Evan Ratliff

Røverne havde sprængstoffer, en stjålet helikopter, et hold af specialister og insiderviden om et værdidepot med en milliard kroner. Men politiet var lige i hælene på dem – sådan da. Helikopterrøverne skabte overskrifter verden rundt. Men røveriet var bare en lille del af historien. Skribenten Evan Ratliff (The New Yorker, Wired mm.) har skrevet den sande fortælling om et af historiens mest spektakulære kup – og kapløbet om at opklare det.

Dansk blod i Amerikas borgerkrig

Dansk blod i Amerikas borgerkrig

Anders B. Rasmussen

Han rejste fra Langeland i 1847 i jagten på et lykkeligt liv, men bondemanden Fritz Rasmussen endte ved fronten i den blodigste krig, verden havde set. Singlen fortæller om de danske udvandrere, der risikerede liv og lemmer i den amerikanske borgerkrig. Kampen for deres nye nation skulle forandre dem for altid. En døde af koldbrand, en anden endte som storsvindler, en tredje blev udråbt til den største dansker i Amerika.

Den Perfekte Statsminister

Den Perfekte Statsminister

Hans Engell

Hvad vil det sige at være en perfekt statsminister? Hans Engell giver svaret i en tankevækkende single om den vigtigste post i det danske samfund. Det er en grundig og analytisk fortælling, hvor Hans Engell trækker på sin lange erfaring og sit enestående kildenetværk i dansk politik. Med udgangspunkt i danmarkshistoriens fem dygtigste statsministre fortæller han, hvilke kvaliteter der forvandler en statsminister til en statsmand. Han måler også Helle Thorning-Schmidts evner i forhold til idealet. Danmarks nuværende statsminister har nemlig både styrker og svagheder - og ikke alle er almindelig kendt. Undervejs giver Hans Engell også svaret på, hvilken dansk regeringschef der bedst har levet op til idealet om Den Perfekte Statsminister. Singlen er udgivet i et samarbejde mellem Zetland og Ekstra Bladet, hvor Hans Engell analyserer politik til daglig.

Redaktøren for det hele

Redaktøren for det hele

Ida Nyegård Espersen

I mediekredse har historierne om Simon Andersen været omdiskuteret i årevis. Alligevel er beretningen om hans rolle i dansk journalistik aldrig blevet offentliggjort i dens fulde omfang. Måske fordi alle kender alle i hovedstadens journalistkorps. Måske fordi kun få ønsker at udtale sig kritisk om en kollega. Måske fordi mange mener, pressens metoder slet ikke vedkommer den brede befolkning. Men toneangivende journalister er også magthavere. Så her er portrættet af Simon Andersen. Manden, der spiller en hovedrolle i den famøse skattesag og som i årevis har været redaktør for den omstridte journalist Lars Fogt. Manden, som nogle kalder “lynintelligent” og “iderig” - andre beskriver som en “ekstremt kynisk” journalist, der har formøblet “den journalistiske kapital”.

Dagpengemysteriet

Dagpengemysteriet

Morten Runge

Den var tænkt som en hurtig og effektiv håndsrækning til de arbejdsløse, men endte som en af forårets helt store, politiske diskussioner. Dette er fortællingen om, hvordan aftalen om akutjob blev forhandlet på plads med Finansministeriet som hovedarkitekt. Men det er også historien om, hvorfor ministeriet har så stor magt – og hvorfor aftalen endte med at ramme regeringen som en boomerang.

MODELLEN

MODELLEN

Anders Haahr Rasmussen

Sharif vil have Josephine Skriver til at kigge en smule til højre for kameraet, så han vender sig rundt for at finde et fikspunkt til hende. Tilfældet vil, at jeg står netop det sted ved bagvæggen, hvor han vil have hendes øjne til at forsvinde hen, så han siger »Kig på ham«, og det gør hun så, stadig lænende sig æggende op ad væggen og med et blik, der bedst kan beskrives som dovent-lystent. I femten uafbrudte sekunder stirrer vi på hinanden. Det er forstyrrende. Hvordan føles det at være så smuk, at du ikke alene hører blandt klodens smukkeste, men også arbejder i en industri, der har lige præcis din skønhed som sit ypperste slagnummer? Dét spørgsmål fik skribenten Anders Haahr Rasmussen til at kontakte den danske topmodel Josephine Skriver i New York og spørge, om hun ville vise ham rundt i sin verden. Total blank på modebranchens normer, kodeks og uskrevne regler tog han af sted til skønhedens Mekka – og kom hjem med en tankevækkende og vildt underholdende beretning om, blandt andet, hvorfor modefolk har svært ved at slå sig løs til Prince, hvordan Ikea-besøg tager sig ud, når man er 180 centimer høj og vejer 53 kilo, og om, hvorfor en casting hos Calvin Klein udviklede sig – for skribentens vedkommende – svært ydmygende.

Den forunderlige fortælling...

Den forunderlige fortælling om min mor og flugten fra kriselandet

Isabella Alonso de Vera Hindkjær

Spanien har længe været danskernes genvej til to uger i paradis. Nu forlader unge spaniere charterlandet, på flugt fra arbejdsløsheden i den kriseramte nation. Journalist Isabella Alonso de Vera Hindkjær rejste den modsatte vej, ind mod krisens hjerte og ind i sin egen families historie. Resultatet er en kærlighedshistorie om Spaniens fald, krisens væsen og jagten på håb – og en enestående chance for at forstå et Sydeuropa i flammer. I 1970'erne flygter skribentens mor fra datidens krise. Og da Isabella Hindkjær pludselig opdager, at krisen igen truer med at splitte hendes spanske familie ad, beslutter hun at tage turen tilbage. Til familien og det fortvivlede ferieland, men også ind i fortiden – og ind i sig selv. Tag med på en perspektivrig og tårevædet rejse, helt ind i de mørke afkroge, vi ellers holder os fra. Og som, måske, gemmer en form for forløsning. Singlen har allerede inden udgivelse modtaget flere priser, bl.a. fra Den Fynske Bladfond.

Forført af sundhed

Forført af sundhed

Nilo Zand

Nilo Zand gjorde alt for at leve sundt. Hun spiste som en fugl, motionerede indædt og købte sig flad i helsekostprodukter. Da hun blev gravid, gik sandheden op for hende: Jagten på det sunde liv havde aldrig gjort hende lykkeligere. Med udgangspunkt i sit anstrengte forhold til sin krop og sin mor - og med håbet om at give sin datter et stærkere selvværd, end hun selv fik – tager den 33-årige journalist ud for at undersøge, hvorfor hun selv og et stigende antal kvinder drages mod sundhedshysteriet. En stærk og hudløst ærlig beretning fra et kvindeliv anno 2012.

I Tusmørket

I Tusmørket

Birgitte Ellemann Höegh, Jakob Bergmann Moll

Tag med Danmarks kriminelle narkomaner på arbejde i en verden, hvor pensionister sælger piller, skyldnere tortureres, og ikke engang politiet kan hjælpe dig, når bagmanden banker på. Et boom i brugen af kokain har sammen med øget konkurrence om stofmarkedet gjort det danske narkotikamiljø mere ustabilt og farligt end nogensinde. Prisen betaler gadenarkomanerne. I provinsen er udviklingen værst, og i Odense er heroinen stærkest. Skribenterne brugte mere end seks måneder på at komme til bunds i byens underverden. I TUSMØRKET fortæller en historie om samfundets underside i en tid, hvor de udstødtes tilværelse fylder mindre på normalsamfundets lystavle end nogensinde før.

Kuppet

Kuppet

Line Holm Nielsen

De professionelle forbrydere kom fra hele verden. De brugte 11 skraldebiler, en gummiged og militære angrebsvågen - og forsvandt med over 60 millioner kroner. Men så begyndte de at fejre deres bedrift. Dette er den hæsblæsende historie om danmarkshistoriens største røveri - indbruddet hos Dansk Værdihåndtering i Brøndby i 2008. Ved hjælp af tusindvis af sagsakter og en lang række interview med efterforskere, vidner og dømte har Line Holm Nielsen rekonstrueret den spektakulære sag, der tog år at opklare og fik en måbende politistyrke til at erkende, at den grænseoverskridende, teknologikyndige og yderst hårdkogte kriminalitet med ét slag var kommet til landet. "En elementært spændende, velresearchet og imponerende detaljemættet krimi fra den fantastiske virkelighed", Peter Øvig Knudsen

Stegt flæsk

Stegt flæsk

Ida Nyegård Espersen

STEGT FLÆSK går bag om den omdiskuterede Vejlegården-sag – sommerens store nyhedshistorie, der i oktober kommer for retten. STEGT FLÆSK fortæller for første gang hele historien om den trodsige restaurantejer fra Vejle, der afviser en overenskomst fra landets største fagforbund, som svarer igen med blokade. Men singlen blotlægger også, hvordan kampen i kulissen i høj grad er velorkestreret og gennemorganiseret af magtfulde politiske kræfter. Tag med på et dramatisk og absurd eventyr med rasende erhvervskendisser, hotdog-spisende blokadevagter og en fagforening, der farer vild. Striden om Vejlegården handler om fremtiden for Danmarks ansatte og arbejdsgivere. Her er chancen for at forstå historien, alle har en mening om.

Mikkels pik

Mikkels pik

Anders Haahr Rasmussen

Hver gang Anders Haahr Rasmussen mødes med sine barndomsvenner, falder snakken på Mikkel og hans ualmindeligt flotte pik. Af og til kommer den endda frem og deltager i løjerne. Men hvordan kan sådan et ritual blomstre blandt en gruppe dybt heteroseksuelle mænd uden at have konsekvenser for deres seksualitet og selvopfattelse? Hvorfor må vennerne gerne dyrke Mikkels lem, men aldrig holde hinanden i hånden? Og hvad er det egentlig, der er sket med mænds fællesskaber og seksualitet på det seneste? Den prisbelønnede journalist og kønsekspert Anders Haahr Rasmussen rejser gennem den mandlige seksualitets historie for at finde svar. I et provokerende og tankevækkende essay undersøger han, hvordan mænds tætte fællesskaber har udviklet sig gennem århundreder, og hvad det siger om det liv, vi lever i dag. Det er en historie om magt og tabu, machoer og homoer, gamle grækere og unge reality-stjerner. Og den helt særlige angst for kropskontakt i biografmørket.

Arvingerne

Arvingerne

Hakon Mosbech, Silke Bock

’Arvingerne’ er den første udgivelse fra Zetland og samtidig den første single udgivet i Danmark. En single er et nyt format: en journalistisk fortælling, der er længere end en magasinartikel og kortere end en bog, og som kan læses fra ende til anden i en enkelt, sammenhængende læseoplevelse. Målet er at skabe en kanal for den lange, gennemresearchede og velfortalte journalistik, der har svære vilkår i en flygtig medieverden. Om Arvingerne Da Danmark blev et demokrati, mistede adelen sine særlige privilegier – fra skattefrihed og politisk magt til retten til at eje jord. Alligevel findes der i dag en kreds af adelige slægter, der er forblevet i en klasse helt for sig selv. Med gamle penge, nye forretningseventyr og målrettet lobbyvirksomhed lever de i en verden, hvor pligten, blodet og traditionen har afgørende betydning. Hvordan gik det til, at fortidens aristokrater blev fremtidens førende godsejere? For første gang kommer her beretningen, der tager dig med bag de dybe voldgrave og tunge jernporte. Deromme, hvor storslåede jagter knytter slægter sammen, hvor eksotiske dyr græsser i slotsparken, og hvor Danmarks største private jordejer kan kalde sig lensgreve – som den næstsidste i historien. Som et særligt introduktionstilbud sælger vi "Arvingerne" for kun 24 kroner indtil den 12. april.

Epidemien

Epidemien

Marianne With Bindslev

Marianne With Bindslevs færd begyndte med et simpelt spørgsmål: Hvorfor får et voldsomt stigende antal børn – både i hendes egen omgangskreds og i hele Danmark – diagnosen ADHD? Journalisten og den bekymrede mor til tre rejste ud i medicinens og psykologiens verden for at finde svar. Hun besøger en række af de børn, der har fået stillet diagnosen, hun pløjer sig gennem de seneste undersøgelser, hun taler med førende eksperter i børnesygdomme og graver sig tilbage i historien til dengang, lægen Sir Alexander Crichton i 1789 beskrev, hvordan visse børn led af en sær ”uro”. Imens undersøger hun, hvor den gådefulde lidelse egentlig har rod: I vores hjerner? I vores gener? I vores kultur? En personlig og tankevækkende beretning om en sygdom, der måske siger mere om vores samfund, end vi egentlig har lyst til at erkende.

Bølgebryder

Bølgebryder

Tommy Heisz

En augustnat i 1937 nærmede en kvinde sig Djurslands kyst. 29 timer i træk havde Jenny Kammersgaard svømmet gennem Kattegats kølige saltvand, og den 19-årige dansker var ved at sætte verdensrekord. Få måneder tidligere havde hun levet et stilfærdigt liv som syerske på en fabrik i Horsens. BØLGEBRYDER er fortællingen om en kvinde, der fandt mod og disciplin til at gøre det umulige. Engang havde sportsverdenen været lukket land for kvinder som hende, men tiderne var svære, og danskerne ledte efter nye helte. Bedriften skulle vende op og ned på Jenny Kammersgaards liv. Den åbnede for endnu større svømmeeventyr – og den sendte hende i armene på Adolf Hitler.

INTERNO. Farvel til Dan Brown

INTERNO. Farvel til Dan Brown

Mich Vraa

Dan Browns superbestseller INFERNO blev oversat til dansk i en skarpt bevogtet kælder på en hemmelig adresse i London. En sjov udfordring, tænkte den erfarne danske oversætter Mich Vraa. Men da han gik ned ad kældertrappen, indledte han samtidig en rejse ind i bestsellernes absurde teater. Hvor jura, penge og PR får mennesker til at hoppe og danse, hvor oversættere retter pinlige fejl for en milliardær, og hvor gamle venskaber skælver under hysteriet omkring verdens største forfatterfænomen.

Operation Ø

Operation Ø

Mette Mayli Albæk, Pia Glud Munksgaard

I år er det 25 år siden, at Enhedslisten blev dannet som et sammenskudsgilde af kriseramte partier på den yderste venstrefløj. Der var revolutionsdrømme i partiprogrammet og grænsesøgende aktivister blandt medlemmerne. I dag er Enhedslisten blevet historisk stort og magtfuldt – nogle målinger har placeret det lige under Socialdemokraterne. Men hvad sker der, når partiet, der altid har stået i opposition til den etablerede magt, selv kommer tæt på magten? Kan man lave revolution og finanslov på samme tid? OPERATION Ø fortæller historien om, hvem Enhedslisten egentlig er. Om dramatiske slagsmål med regeringen, om en række ministres syn på partiet, om et ellers så vigtigt bagland i forandring. Og om en magtfuld, men ukendt topstrateg, du lige så godt nu kan lære at kende.

Manden der kan huske alt

Manden der kan huske alt

Jesper Gaarskjær, Troels Donnerborg

Da vi udliciterede vores hukommelse til smartphones og computere, holdt de fleste af os op med at huske selv kærester og bedstevenners telefonnumre. Det var dumt. For alt tyder på, at vi bliver dårligere til at tænke store tanker, når vi ikke længere kan huske en pind. Journalisterne Troels Donnerborg og Jesper Gaarskjær er taget til VM i hukommelse med Danmarks bedste memorist Mark Aarøe, der – blandt andet – er i stand til at huske 22.544 decimaler af Pi. I en tid, hvor danske folkeskoleelevers arbejdshukommelse bliver ringere og ringere, fortæller de to journalister historien om et forunderligt møde mellem klodens bedste hukommelser i en afkrog af London, hvor selv gangvagten har lært sig en ordbog udenad. Manden der kan huske alt tager læseren på en erindringsrejse fra memoristernes moderne husketeknikker over de lærde i Det Gamle Rom til den græske erindringsgudinde Mnemosyne – og giver svaret på, hvorfor den nyeste hjerneforskning advarer mod en kollektiv demenstilstand, hvor vi glemmer alt undtaget koden til det trådløse internet.

Klassekammerater

Klassekammerater

Jesper Gaarskjær

Hvad husker du bedst fra folkeskolen? Det første kys, den første slåskamp, første gang, du var fuld? Eller frikvartererne, når der skulle vælges hold, eller når de store elever spillede seje og drillede? Måske husker du noget, du sagde til en klassekammerat, men sidenhen fortrød – et venskab, der gik skævt? I singlen ’Klassekammerater’ søger journalist og forfatter Jesper Gaarskjær tilbage til sin folkeskole og opsøger tidligere klassekammerater. Det er en ærlig fortælling om at finde sig selv som ung, om de første venskaber, de første fester og de første bryster – og de undskyldninger, som aldrig blev givet. Men også en historie, der fører os ind i de kringlede kroge af vores hukommelse, og hvorfor vi husker, det vi gør. Et tilbageblik på én drengs skoletid, der fortæller lidt om os alle sammen.

Da Benjamin blev bankrøver

Da Benjamin blev bankrøver

Lars Henriksen

Hvordan bliver man bankrøver? Hvad kommer forud, og hvordan ender man i en situation, hvor man sigter på et andet menneske med et skarpladt våben for at få penge? Fordomme er der nok af. Og mange af dem bygger på realiteter, for en hel del bankrøverier bliver begået i ren desperation eller af dumhed af mennesker, der ikke har haft det nemmeste liv. Men nogle gange, som i tilfældet Benjamin, er ligningen ikke nær så ligetil. Han var vokset op i et kristent hjem, havde aldrig stjålet noget, og det gik hurtigt i hans hoved. Så hvordan kan det gå til, at en ung mand med alle forudsætninger for et godt liv, ender med at blive bankrøver. Og hvordan ændrer det et menneskeliv at blive fængslet for det? Historien om Benjamin er rekonstrueret ud fra mere end 30 timers interview med ham, hans venner og familie samt aktindsigt i politirapporter om røverierne og indsigt i Retslægerådets psykolograpporter. Historien blev første gang bragt i Kristeligt Dagblad i 2006.

De glemte gidsler

De glemte gidsler

David Rebouh, Kristian Kornø, Thomas Gösta Svensson

I 838 dage var Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og deres fire filippinske kollegaer gidsler hos somaliske pirater. 838 dage med en konstant frygt for, at de khatskæve pirater ville trykke på aftrækkeren. 30. april 2013 sluttede mareridtet, da gidslerne blev overdraget til danske frømænd på en strand i Somalia, efter at en løsesum langt om længe var betalt. Her er hele den spektakulære historie om, hvordan seks søfolk kunne sidde i over to år som gidsler, uden at hverken deres rederi eller de danske myndigheder fik dem fri. Det er også historien om, hvordan en dansk-somalisk journalist kom til at spille en afgørende rolle i deres frigivelse.