Skal din næste e-bog læses på en tablet eller e-reader?

 

Du har måske hørt om tablets eller e-readers, men hvad er det - og hvilken passer dine behov bedst? Politiken Books har her samlet en introduktionsguide til dig, som ønsker at kaste sig ud i e-læsningens fagre nye verden.

Hvad er en tablet eller e-reader?

Tablet er hovedbetegnelsen for enheder så som iPad, Samsung Galaxy Tab eller andre håndholdte computere. Typisk vil en tablet styres ved hjælp af en berøringsfølsom LCD eller LED skærm. Tablets er såkaldte multi-funktions enheder, dvs. de har samtlige funktioner, man normalt finder på en computer, og som navnet indikerer, så er man i stand til at benytte dem til mange forskellige formål. Det kan være at se video, browse på nettet etc. I Danmark er der stadig begrænset adgang til tablets, men i den kommende tid forventes markedet at blive oversvømmet med tablets bl.a. udstyret med Android styresystemet.

En e-reader enhed er en betegnelse brugt omkring håndholdte enheder udstyret med en såkaldt e-ink skærm. Af kendte mærker kan nævnes Amazon Kindle, Sonys eReader, Ebook, BeBook etc. Fælles for dem alle er brugen af e-ink skærme, som er en skærm bestående af bitte små 'blæk molekyler', der bliver vendt alt efter, hvad der ønskes vist på skærmen. Dette giver disse skærme den meget karakteristiske sort/hvid farve. Det er netop brugen af naturlige blæk molekyler, og at skærmen ikke har behov for at have baggrundsbelysning, der giver denne skærm type en klar fordel i forhold til LCD skærme, når der skal læses e-bøger. Det dårlige ved denne type er dog e-ink skærmens opdateringshastighed, som ikke beregner sig til at vise dynamisk indhold, som man typisk finder på hjemmesider etc.

 

Elektronisk ladede blækbeholdere styrer skærmens indhold på e-inkreadere. Denne metode gør samtidig, at e-readerens batteri kan holde utrolig lang tid, da der er kun skal bruges strøm til at skifte skærmbilledet, og ikke som en LCD skærm, der skal bruge strøm til konstant at vise indhold. På den måde kan der læses rigtig mange e-bøger på blot én opladning.

 

Hvilken enhed bør du vælge?

For at finde ud af hvilken enhed, der passer til dine behov, så kan du stille dig selv disse spørgsmål:

Er det vigtigt for dig at kunne læse e-bøger på enheden i længere tid? Hvis ja, da vil e-readeren være perfekt for dig. Grundet e-ink teknologien er e-readeren særdeles blid mod øjnene, og da skærmen er ligesom papir, er det ligesom at læse en avis. Generelt set har e-readers batterilevetid til at læse 10-15 e-bøger på. Tablets har en langt kortere levetid. iPad ligger f.eks. på 10 timer. Er du vant til at bruge meget tid foran en computerskærm, kan du dog sagtens læse på f.eks. iPaden, da skærmen lysintensitet kan tilpasses, så den ikke generer øjnene, hvilket er en funktion, der er en integreret del af Politiken Books applikationen.

Vil du bruge den udendørs? LCD skærme er på ingen måder venlige at læse på udenfor, da sollys kan gøre det svært at se, hvad der står på skærmen. Til indendørs brug er der dog ingen problemer. E-readers derimod er skabt til, at du kan læse alle steder.

Vil du bruge enheden til andet end at læse på? Hvis ja, der vil vi anbefale en tablet, som grundet dens multifunktioner kan bruges som en let bærbar computer. Med adgang til applikationer kan du her få stillet din lyst til alle typer formål. Som tidligere nævnt er e-readeren ikke beregnet til at surfe på internettet med, da skærmen sætter store begrænsninger for hastigheden og muligheden for at vise dynamisk indhold.

Prisen? Både tablets og e-readers er stadig dyre i Danmark, men skal du på ferie kan det være en god idé at købe både tablets og e-readers - tjek dog altid priserne i Danmark, inden du rejser. Hvis man skal sammenligne de to enhedstyper er e-readers (kr. 1.000-2.000) dog noget billigere end tablets (kr. 2.000-7.000+).

 Læs mere om tablets her

 

 Læs mere om e-readers her

Stadig i tvivl? Du er velkommen til at skrive til vores support på support@politikenbooks.dk for gode råd. Eller se politikenbooks.dks store udvalg af e-bøger her